21 Mart 2013 Perşembe

Ilıcak ve Alçı müzikten ne anlar

Bundan iki hafta önce CNN Türk'te yayınlanan "Dört Bir Taraf" programında müzik konusu tartışıldı. Kulaklarıma inanamadığım kadar çok saçmalık ve yüzeysel yargılarla burun buruna geldim. Siyasette meydanı boş bulup da atıp tutan bu dörtlü, müzik gibi son derece donanım isteyen konuda Murat Bardakçı yaklaşımından öteye gidemediler.
İyi bir dinleyici olmakla, iyi bir müzisyen olmak veya iyi bir müzik teorisyeni olmak (Adorno gibi) bambaşka bir şey. Beğenilerinizle müzik üzerine yargı kurmaya çalıştığınız anda en büyük yanlışı yaparsınız. O zaman size şu soruyu sorarlar: Bethoveen'in ikinci ya da dördüncü senfonisi neden beşinci veya dokuzuncu senfonisi kadar popüler olamadı?
Itri'nin, 3. Selim'in ya da Dede Efendi'nin bestelerini çok sesli olarak nitelemek, bunların Türk musikisinde kilometre taşı olduğunu savunmak, Münir Nurettin Selçuk'tan hiç söz etmemek, Sadettin Kaynak ile arabeskin başladığını söylemek çok mu zordu sizler için? Yoksa, çok sesli müziğin birden çok kemanla çalındığını falan mı duydunuz bir yerlerden?
Dört cümbüş, altı saz ve on keman ile mi yapılıyor çok sesli müzik? Soru bol. Ama üç telli sazın erdemini yere göğe sığdıramadınız. Halkın bağrından gelen müzik olarak anlatmaya çalıştınız. Birer dinleyici olarak müzik üzerine beğenilerinizi sıralasaydınız, söylenecek fazla bir şey yoktu elbette, ama siz müzik üzerine ahkam kesme cüretini gösterdiniz. Aranızda bir tane bile müzik insanı olmadığı halde.
Eline udunu alıp da tıngırdatan Murat Bardakçı'dan bile daha sıkıntılı duruma düştünüz.
İşin acıklı tarafı, bu konuda son derece yetkin isimlerin televizyonlarda bu konuda yetkin açıklamalar yapması yerine, haftada iki gün televizyon kanallarından birini iki-üç saat işgal eden sizlerin bu konuda hiçbir bilginiz olmadığı halde ahkam kesmeniz. Buna şiddetle itiraz ediyor ve sizleri kınıyorum. En azından siyasi anlamda tuttuğunuz tarafı sonuna kadar savunmanız daha ilkeli bir davranış. Bilmediğiniz konularda lütfen tartışma yaratmayın, komik oluyorsunuz.

Mümtaz İdil
Odatv.com

21.03.2013 04:27

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.